A UNIQUE slice of Sauchiehall Street building frontage has been restored as part of a £10 million restoration project to preserve one of Glasgow’s most famous and best loved buildings, the Charles Rennie Mackintosh Willow Tea Rooms.

Charles Rennie Mackintosh’s unique Salon de Luxe ground floor frontage has been returned to its original position by the Willow Tea Rooms Trust, who are undertaking the restoration of the building. The frontage was moved by Daly’s Department Store in the 1920’s when they bought the building to make their shop frontage more uniform. As part of the trust’s restoration project it has been moved back in place by just nine centimetres.

Pamela Robertson, emerita professor of Mackintosh studies and senior curator at the University of Glasgow said “Moving the Salon de Luxe frontage back to its original position is an integral part of the project to restore the Willow Tea Rooms to their former glory. It is seemingly a small change, but significant in showing the level of care being devoted to the project fulfilling the trust’s aims.”

Loading article content